HOW I SURVIVE IN MY DEGREE ^^,

Assalamualaikum and Hi.

Well, this entry aim to motivate lazy student like me to survive in their degree. tapi nak successful excellent cgpa 4.00 tu janganlah jadikan pedoman ye entry ni. haha. jadi seperti yang kita tahu UiTM akan adakan istiadat konvokesyen yang ke 82 pada bulan Mei ni , and i am proudly saying that saya adalah salah seorang dari mereka wehuu ~ untuk pelajar yang dari asasi ni, memang hari konvokesyen degree tu adalah sangat sangat benda yang di tunggu tunggu almaklumlah asasi bukan ade konvo mcm diploma. sadis tahu nak tunggu habis 4 5 tahun baru merasa naik pentas.

Entry ni sebenarnya nak kongsi pengalaman sepanjang menjadi pelajar ijazah (Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Korporat) dan mcm mana i survive to grad. not to 4flat kahkah bapak laaaaa teruk perangai . tapi mana la tau entry ni berguna jugak untuk engkorang engkorang yang baru melangkah degree life (undergraduate).rasa macam kenot go tu boleh lah jadikan rujukan di hari depan. 

Back to the topic, kehidupan pelajar degree aku ni sama seperti orang lain. 2, 3 bulan pertama bukak semester tu memang akan blur habis tahap tak pernah belajar apa apaa, rasa macam lost sampai bila nak test tu boleh gugur jantung ketaq lutut lutut habis hehe. lepas tu awal awal semester bukak tu memanglah sesi reunion berjemaah dengan kengkawan, masa tu la nak jenjalan mall, tengok wayang, jenjalan makan angin, gosip gosip, dating dating (subhanallah), berjalan sana sini (almaklumlah duit biasiswa pun baru masukkan). rasa macam explorer betui semua benda nak cuba. semua benda nak pergi. semua benda rasa terujaaa tahap nak mati. 


TAPI , on certain things i will be SERIOUS, SERIOUS , SERIOUS .


1) TEST and ASSIGNMENT (40%)
untuk 2 benda ni aku akan sangat berhati hati. sebab ongoing assessment kan. kat sini memang aku cuba buat seperfect habis (cuba sedaya upaya) sebab aku tahu yang 60% final exam nanti belum tentu aku perform dan belum tentu boleh jawab semua kann. jadi ni memang backup plan, korang yang buat aassigment tu janganla buat sambil lewa, sebab kalau markah tu sikit. nanti takdapat nak bantu markah final exam. sebab kadangkadang ada orang boleh jawab final exam tapi sebab carry marks sikit effect sampai boleh fail. time test jugak engkorang kalo boleh cubalah fokus 2 hari atau 3 hari sebelum 100% on test (aku memang jarang study awal, dah cuba tapi takboleh hehe ), takpayah nak berpoyapoya. nak dating pon jangan. lepas test tu, kuar pintu dewan je dh bole call boipren pegi makan charkotiaw depan uitm k! ini betul, jangan main main, setiap kali ko buat assigment and test tu anggaplah this is the last. aku takkan ngadap lg benda ni. unless kau nak repeat t.t . selain dari test and assigment adalah hari berpoyapoya aku *horayyy*


2) TEKNIK MENJAWAB SOALAN
cara jawab soalan aku mudah . follow 4w1h. what why where when how bla bla bla. setiap point ko bg tu kene sertakan dengan huraian benda benda ni. contoh strategic management important in a company. bg contoh satu company mcm Nestle ke Petronas ke ape ke then bgtau kenapa penting, how nak implement SM and sebagainya. so di sini ko takperlu risau point ko weak sebab ko dh masukkan semua benda berkenaan. penting untk ko bg contoh apa apa company yg ada untuk buat examiner tau kau pandai relate apa yang dh belajar dengan dunia sebenar. Benda yang paling paling penting untuk kau elakkan adalah dengan tinggal kosong. even ko taktahuuuu, ko tulis je apa yang terlintas dikepala, apa yang ko fikir logik, apa yang make sense lah. anything! mengarot je berpage page pon asalkan ada jawapan. atleast examiner nampak ko ade effort and mana la tau dalam banyak banyak ko mengarut tu ada yang betul . advantage di situ ! see, dari ko tinggalkan kosong memang examiner takleh bantu apa. serious. jangan tinggal soalan. REMEMBER REMEMBER REMEMBER. walau apa pon terjadi -.-

contoh , How many percent GST ? (ko taktahu) tapi ko jawablah.

I went to one restoren last night, it cost me 8% percent on GST. some of the other restoren cost me 6%. 

#moral. ko tak sure tapi ko playsafe.. bgtau je apa ko rasa. apa ko nak. dari ko tggal kosong maybe takde markah. contoh je tu okeh! *ni kalau memang taktahu sangat.

3) TAKTAHU MALU
tips ni memang aku guna especially time esok exam. kalau tak exam aku tak guna k cara ni. bapak ah tak malu betul . tinggi tau ego aku kahkah. so kalo esok nak exam. aku akan tebal muka takmalu tanya kawan kawan tentang soalan atau apa benda la aku taktahu. even kalau kawan aku dok jauh pon aku start gak enjin keta pg rumah dia. sbb bagi aku, kalau kita nak ilmu kita kene cari. kene susah sikit. set dalam kepala kau. harini je aku nak pegi rumah kau, hari ni je aku nak susah. esok esok aku tanak jejak kaki dah umah kau. aku tanak hadap dah soalan ni. ni bertujuan untk motivate diri kau supaya berusaha keras (usahakerasuntuknakexamhihi) untuk lulus. korbanla sikit tenaga kau. korbanla sikit masa. korbankan EGO jugak sobs T__T . percayalah, apa yang kau korban harini akan membuahkan hasil.

4) SUBJEK MEMBACA vs SUBJEK KIRA KIRA
subjek membaca ni aku suggestkan korang yang malas menghafal plus malas nak baca supaya study group. tp jangan ramai ramai . maximum 3 orang. sebab ini membantu untuk kau generate info, ingat and faham. contoh dalam satu subjek ada 10 bab, sorg amek la 3 ke 4 bab untuk master betul betul bab tu, kemudian nanti jumpa explain bab yang dorg masing masing mahir. kat situ main saikologi sikit takdela rasa banyak sangat nak cover sebab kita dah bahagi2 tugas. then time exam ko pon dok tebayang mulut senget kawan kawan ko explain. ni sumpah kelakar. tapi ini terbukti berhasil taw ! study sorang sorang ni kadang2 lost, so elok juga berdua and bertiga. tapi pastikan ahli group ada interest yang sama, boleh betul betul ikot study plan , sehari 2 bab, sehari 3 bab. follow tu. kalo ahli group ke lautttt, insha allah ke laut la kita berjemaah . 

untuk subjek kira kira, tak banyak benda. bagi aku buat latihan banyak banyaklah nanti ingat sendiri. lepastu formula formula tu ko susun baik baik untuk senang ingat and then, formula tu boleh buat lagu keee, so dalam dewan exam nnt ko bole nyanyi2 hentak kaki hehe. kalo terlalu banyak sangat formula tu aku suggest tulis awal2 letak kt cermin mekap, nak mekap je nampak formula sampai menyampah, time exam dah terbayangggg. tak perlu hafal pon. ohsem kan ! haha


5) MAK ABAH
Hmm, bab ni memang aku nak tegaskan, penting woo doa mak abah ni. kadang kadang pernah tak ko fikir kenapa budak nakal tapi hidup dia smooth je, selamat jer. sebab doa mak abah dia power. so  rajin rajin la call mntak restu mak abah, minta mak abah solat hajat untuk kita. doa untuk kita dipermudahkan urusan, tenang hati semasa menjawab. restu dan doa mak abah ni power weh, tak percaya cubalah! mase last semester degree aritu aku 2 minggu terakhir tak pergi kelas sangat sebab mak admitted kat kpj hospital ipoh. memang rasa mcm down sbb last sem banyak bende nak kene settle. risau practical report, mock meeting, research . macam macam lah. tapi syukur aku dikurniakan kawan kawan yang memahami. thanks to ibu, (amira , my classmate) sebab banyak settlekan macam macam submission last semester untuk aku. tapi bila kita ikhlas, buat semua ni untuk mak abah. Allah tolong, Allah permudahkan jalan kau. and yes, terbukti!  utamakan mak abah dalam segala benda, Allah faham.

6) DOA , MENGAJI DAN SOLAT HAJAT. 
Aku pun bukanlah jenis alim warak sangat. kadang kadang time exam baru nak berdoa nak solat hajat tapi takpelah atleast ko buat dari takbuat langsungkan. time time nak exam tu banyak banyaklah doa, mengaji and solat hajat atleast sehari sekali. rajin rajin berjemaah kat masjid kalau boleh (betul weh tak tipu). aku buat tu tapi aku ngaku la time nak exam je baru aku rajin. terukkan! tapi yang penting kesedaran tu. Allah dengar doa hamba dia yang bersungguh sungguh. Percayalah! Allah maha mengetahui. yang penting ikhlas dalam berdoa. Bagitau je apa kau rasa, apa kau nak, cuma dekat dia seorang je weh ko bole percaya dan cakap apa je kau nak cakap, apa je kau nak mintak. DIA .

7) JANGAN PUTUS ASA
walau kau rasa hidup kau tak tentu hala, walau kau rasa kau loser, walau kau rasa jawapan exam ko bodoh, walau ko rasa test ko fail , walau ko rasa ko bengap tahap nak mampus. walau kau rasa kau je paling bodoh antara kawan kawan kau. jangan putus asa. sebab putus asa adalah penamat segalanya. teruslah berharap! sbb dengan harapan, dan usaha ko akan temui kejayaaan. 


Duhh, aku tahu aku ni bukan tahap Phd lagi nak kongsi tips dengan engkorang. aku seorang pelajar malas yang bernasib baik. bernasib baik dapat grad. gyhahaha *gelakjahat so semoga manfaat untuk korang! yang malas macam aku untuk surviveeeee !


LIFE IS SURVIVAL
JUMPA KONVO NANTI 








Perkongsian si budak malas,
Azreen Farhani binti Azman
M.Ed UiTM Shah Alam




Time Flies

Assalamualaikum.
Hai. err hai. okey awkwardnya rasa !
Lama sangat tak hapdet blog. Lama sangat tak berjiwa.
Lama sangat tak ketentuan hala. Lama sangat hilang rasa.

ada lagi ke orang nak baca blog ni ? well takpelah.

nak bagitau ni, umur i dah 22 tahun! dedulu aktif blog mase umur awal 20-an, kemahen semangat time tu. sekarang ke lautttt. nak bagitau lagi sekarang i dah semester akhir ! maksudnya sem ni last sebagai pelajar ijazah sarjana muda di uitm (insha allah), tak sabar nak grad tahun dpn.nak pakai jubah konvo oit. kesian kot jadi foundation student macam i tak merasa konvo macam budak2 dari diploma. wuwuu. maksud semester akhir ni faham faham jelah dugaan nye pun sangatla besar. report, practical, reseach, mock meeting and yada yada.





nak bagitau lagi sekarang i da pakai braces. pasang seminggu sebelum raya haritu. eh sape cakap pakai braces sakit ? kalau i jumpa i cium ciumm dia, saje buat i takot takot nak pakai dulu. bytheway, takla sakit pon. masa raya hari tu bole je bantai rendang daging itik ayam lembu kebau bewak semua. sakit masa cabut jelah kot. tu pon ade bius tak rasa apa pun rasa mcm batu bertemu batu je (playar kene gigi). sekarang gigi dua bawah dah rapat, struktur gigi atas pun mcm da nak sama sikit. tp still a long journey to go because gigi yang cabut tu belum rapat lagi.



emm lagi nak cerita apa ya! ouh haaaa, tahun depan i nak kawen. kahkah. okey ini tipu. hehe tahun depan ingat nak sambung master. senior senior , ICSA or Master mana lagi better eh ? 

ohh ya lagi satu nak ucap Selamat Hari Raya Aidiladha untuk semuaaaaaa (ade lagi ke orang baca) . semoga hari raya aidiladha ni memberi kita lebih kesedaran tentang pengorbanan, keikhlasan dan rahmat Tuhan. Insha Allah.

baju raya haji recyle baju raya puasa, kene jimat cermat. minyak dah naik sekarang! eh engko tanya ape kene mengena ? sekeh kang!



random post random talk random people. i just missing this blog so much ! kalau ade sesape baca post ni jangan lupa komen eh. cukup buat aku rasa ada orang lagi baca apa aku post sobs  eh da la. babai .


#gaya tulis blog pon rasa semacam je sekarang. effect proses penuaan kot ~
 
Copyright (c) 2010 SEKENCANG ANGIN