KENCANG ! KEMBALI PULANG :D

harap kalian bace entry ini ! luahan ikhlas dr sekencang angin .salam semua ... salam 1 malaysia dan salam 1 blogger ... akhirnye setelah beberapa minggu bersabar dengan kerenah line internet di uitm merbok ni akhirnya semuanya kembali okey .


macam macam dugaan nak teruskan berblogging antaranya line broadband di uitm ni SANGAT sloww . yeahh . SANGAT ! ramai user yang dah komplen , entah laa sem lepas ok je ... sem ni line memang teruk gila .


akhirnya amek keputusan untuk guna wifi dari pcniaga.hotspot . RM25 sebulan , better la than broadband yang sangat menyakitkan hati dann mahal RM50 sebulan even student pakej . huhe .

insya allah cik angin akan kembali update entry seperti biasa ... harap sokongan dr pembaca tidak putus dan pudar terhadap blog ini ... ampun dan maaf dipinta kepada semua .


kepada sesiapa yang belum join untuk menang wangtunai boleh [klik sini] .


sekian :D

KENCANG ! Pentingkan yg Penting .

angin tolong sampaikan rasa rinduu terhadap blog ini keseluruh dunia ... burung burung tolong sampaikan rasa rinduu ini . huhe ... kenapa saya tak hupdate blog ? ini kerana line broadband di uitm merbok tempat kecintaan cume GPRS . lagii teruk dr di rumah . taktahu lah kenapa , pasal sem sem lepas okey je broadband ...


memandangkan top priority hidup saya adalah BELAJAR .. mungkin blog ini akan direhatkan sementara .. dan mungkin ter ber update hari hari mcm biasa ... memang berat hati ni , tapi dah laa line pon tak elok . habis hilang semua mood . tapi saya janji lepas semua settle dan ade free saya akan jenguk jenguk blog kalian .


kepada peserta contest entry paling kencang tu terima kasih yee . saya akan update list peserta nanti ...harap bersabar ...kalau ade apa apa kemusykilan boleh lah terus ke facebook saye yup tapi kasi tau la sape dulu eh . FACEBOOK badge ade kat sebelah kanan blog ni ..


kepada AMMAR : nnti kita bincang sal projek tu eh .. minggu first ni busy sikit tu takdapat reply mesej , soryy .


salam semua ..



klik [sini] untuk menang wangtunai :D


KENCANG ! TEMPAHAN HEADER PERCUMA UNTUK ANDA :)


salam semua ... salam sejahtera , salam 1 malaysia dan salam 1 blogger . apa khabar ?? semoga pembaca pembaca dalam keadaan sihat walafiat hendaknye ... cik angin baru sahaja kemas barang barang nak balik U , esok dah gerakk ... jadi mase berblog sangat terbatas .


tapi , di kesempatan ni cik angin nak promot TEMPAHAN HEADER PERCUMA dari seorang awek blogger yang comel dan baik hati .... untuk blogger blogger di luar sana yang sedang mencari pereka header untuk blog korang , mungkin korang boleh terjah blog [ini] .


mana la tahu berkenan dihati kan .. header blogger comel ni buat semua comel comel ... macam blog dia yang comel tuu . eheks ..jadi ape tunggu lagi ? jom terjahhhh sekarang sebelum tempahan header percuma di tutup :)



join contest wangtunai [klik sini]



ehh jangan out lagi cube bace [entry ni] pulak . HAHAHA . ape pendapat korang ?



dah dah nak kuar g [kote] sat . nak usya pakej streamyx . ciss teruk kan abg cik angin , cik angin dah nak blah baru nak pasang ... semput gune berukben ni . adess !





kalau suke boleh laa like :)

KENCANG ! "KAMI BLOGGER UTAGHA"


selamat malam .. dah tidur ? ahaa~ cik angin tau mesti ramai yang masih dok bw dan belum tidurkan . tgh tgh pagi buta ni cik angin nak join kelab baru KAMI BLOGGER UTAGHA .


cik angin tau ramai dah join dan cik angin baru terkedek - kedek nak join tapi xpekan . still accepted kan admin ? ehee . kepada sesiapa nak join klik banner di atas :)


btw , cik angin dari utara belah KEDAH . yeahhh . heehe . kepada blogger utara yang belum join , cepat kita terjah sekarang !


contest wangttunai [klik sini]



kalau suke boleh la like :)

KENCANG ! What a Boyfriend do actually ?


sesungguhnya hati ini tertarik dengan pertanyaan seorang kawan di twitter td ... what a boyfriend do actually ? .. HAHAHA . kadang kadang fikir balik ade releven nya soalan tadi tu ... ape peranan teman lelaki sebenarnya ? .. kalau perempuan yang belum kerja ni semua di bawah tanggungan mak ayah . makan pakai semuaa . adalah sebulan sekali kot boyfriend kasi .


adakah peranan teman lelaki ni just like :


>While in the movie, put your
>arm around her and then she
>will automatically put her head
>on your shoulder...... then lean in and tilt her chin and kiss her lightly.

atau

>Kiss her on the tip of her nose
>(it will give her the hint that
>you want to kiss her.)

atau

>Put your arms around her waist
>and whisper in her ears.



haha . comel je quote di atas tuh kan .

bagi cik angin boyfriend do not play main role in our life lahh .


hilang boyfriend sama ke macam hilang mak ayah ? seriusly jauh beza .


peranan boyfriend yang generally nya yang kita boleh nampak hari ini adalah



1) TEMAN AWEK SHOPPING

haha . ini common kot .. si awek shopping laki tolong pegang beg kiri kanan .. wahh helpful nye pakwe kau ... si awek berkata dalam hati "ahaa kalau kuar ngan kawan kawan kene bawak sendiri , kuar ngan pakwe dia bawakkan . sangat heaven " see ?


2) SMS

ini pon common . antara soalan soalan lazim : dah mamam ? dah andi ucuk laa? dah beyak ? *opss . haha . cute nye lah kan . hahaa . ini cara si lelaki menunjukkan rasa tanggungjawabnya kepada awek . konon konon i care u lebihh laa . hehe


3) IRING AWEK BALIK SEKOLAH @ KELUAR KELAS DAN LAIN LAIN

fenomena ni biase . di universiti , sekolah mahupon kerjaa . HAHA . yelahh takot awek dia kene ngorat kot . hee . sweet lah boyfriend gini kan . lagi satu rase macam bajet hotsetapp pulak jalan sebelah awek ni . cool ... ramai orang jeles . yarkk .


4) JADI CIKGU KEPADA CIK AWEK

yeahh . situasi ni pon dah bersepah sebenarnya . semakin ketara apabila musim peperiksaan semakin hampir ... masuk je LIBRARY akan bersepah laa couple2 yang sedang mentelaah pelajaran . pelajaran ke ? *opsss . HAHA . tapi yang benar2 jadikan BOYFRIEND sumber inspirasi nak berjaya tu , okeyy lah jugak kan . accepted ! haa mase menjadi cikgu ni jugak lah kredibility boyfriend tu makin terserlah . ahaa~


4) .......haa dah itu je . sekiannn .....


##tapi bila kita fikir fikir balik berapa orang LELAKI yang sanggup ngaku depan mak ayah awek mereka yang mereka betul betul cintakan anak depa . dan ingin memperisterikan ...


tepuk dada tanya iman . dah nak tido .


tadi tgok yuyu zulaikha mintak maaf sebelum tidur kat semua . jadi di sini saya nak minta maaf jugak lah sebelum tidur . mana tau ade salah silap kan . yang baik itu dijadikan tauladan yep :)


selamat malam world .



join contest wangtunai [klik sini]






kalau suke boleh laa like :)



KENCANG ! BAPAK TERLUPA PUNCA ANAK MATI .



[SEBAK...Radziah menunjukkan baju kurung yang sempat dipakai arwah anaknya pagi kelmarin]


MACHANG: Tidak sampai sejam selepas mengusung jenazah sepupu, seorang pengawal keselamatan terpaksa pula memikul jenazah anak perempuan yang berusia tiga tahun apabila kanak-kanak itu lemas akibat ‘tertinggal’ sejam dalam Perodua Kancil miliknya di Kampung Morak, Palekbang, Tumpat, kelmarin.


Kejadian kira-kira jam 11 pagi itu disedari penduduk kampung selepas anak bongsu daripada enam beradik itu, Nor Izzyan Natasya Ishak, dilihat dalam keadaan tidak bermaya dan kepanasan di tempat duduk belakang kereta bapanya yang berkunci.


Pada masa sama, Ishak Salleh, 50, yang tergerak hati melihat kemungkinan anaknya tertinggal dalam kereta, memberi kunci kenderaan kepada seorang sepupunya supaya meninjau sebelum kakaknya, Che Mas Salleh, 55, memberitahu anaknya tidak bermaya.


Penduduk kampung cuba memberi bantuan pernafasan melalui mulut ke mulut berikutan keadaannya terlalu lemah dan mangsa menunjukkan reaksi apabila muntah, namun apabila tiba di Klinik Kesihatan Wakaf Bharu, Tumpat, doktor mengesahkan kanak-kanak itu meninggal dunia pada jam 12.05 tengah hari kelmarin.


Ishak berkata, dia turun dari kereta mengusung jenazah sepupunya yang dibawa ke tanah perkuburan sehingga terlupa membawa anaknya keluar bersama.




innalillah . kuasa ALLAH ... kalau dah tiba mase dan ketika , umur bukan menjadi penghalang. subhannallah


sumber :harianmetro .


join contest wangtunai [klik sini]




kalau suka boleh la like :)

KENCANG ! Hati sedihh keranaa....

Dalam hidup aku ,aku susah nak sayangkan orang tapi kalauu aku dah berkawan baik dengan seseorang ... aku sangat sayangkan orang tuu sama macam aku sayangkan familyy aku ... dalam hidup aku aku tak pernah nangis sebab kawan ... kecuali kawan baik baik baik baik aku ...bukan kawan baik . tapi multi BAIK :




ni lah family yang baik sangat dengan keluarga aku .. aku dah anggap diorang macam family angkat akuuu . dan kawan baik baik baik aku yang sebelah kiri sekalii ... umizatul nasuha .. cantik , putih , pandai dan baikk .. kenapa aku sayang dia sebab dia kawan susah senang aku .. aku teruk dalam exam dia ajar ... aku lemah math dia sanggup luangkan masaa ajar aku . kitorang kenal sejak Form 1 , mase tu sama sama baru pindah FELDA TROLAK SELATAN .


tapi sampai form 4 , ayah dia bersara dan kene pindah . tuhan je tahu betapa sedihnya aku saat tuu .. aku macam hilang arahh .. seminggu sebelum dia pindah aku nangis2 . lebih teruk dari orang yang hilang pakwe .. aku rasa macam separuh dari diri aku pergii ... umi bukan sahaja kawan malah aku dah anggap macam kakak aku . penasihat aku dan segala-galanya . tapi dia pergii , namun aku redha dan tetapkan dalam hati , setiap pertemuan pasti ada perpisahan .


aku hadapi saat saat tu sendiri , masa hari perpindahan diaa , aku hantar sampai rumah baru dia .dalam keretaa dia tertidur kat atas bahu aku , aku menangis lagi . betapa akrabnya persahabatan kami .. lebih dari segalanya . andai diberi pilihan kehilangan pakwe dan kehilangan sahabat seperti dia . aku lebih rela kehilangan pakwe .


entry ni ditulis dalam keadaan sedih . yeahh sangat sedih . terpulanglah pada korang nak cakap apa .. aku dah tak pedulik . macam mana aku nak menahan kesedihan ni bila seorang lagi rakan baik aku yang aku kenal sejak first sem , yang kehulu kehilir bersama . yang baru mengenal alam universiti bersama , yang dulu masih tercari-cari arah bersama nak tinggalkan aku dan kawan kawan . sumpah !


aku akan rasa tak biasa bila kau takde nanti AFA HARA :

.
(sebelah kiri)



afa , dengan siapa rin nak jalan2 nanti .. nnti dah takda lagi ROTI AYAMAS . yelah ida taksuke roti tuu . sape nak teman rin makan . nnti kalau nak kuar pegi jalan jalan kat CS , kereta dah kurang sorang ...dan mesti bosan tanpa afaa . nanti kita nak g tengok wayang , sape lagi rin nakk pelok kalau afa takde kalau kita tengok cite seram ,


nnti mesti takda lagi kenangan di jetty kat SP , kuar hostel g lunch kat luar .kami bertiga kekurangan seorang afa ., imperfect !!! huhuu .




gambar di atas lepas ni mungkin akan jadi 3 orang je lepas ni .tapi kami akur , itu kehendak afa . cita cita afa . afa nak jadi cikgu macam ayah afa . mama afa dan hairie kan ? pergilah afa . semoga afa berjaya di IPG tuh .. tapi ingt jangan sesekali lupakan kami ... kami sayang afaa . T____T , jangan lupakan kami , jangan lupekan PRE LAW , dan jangan lupekan UITM MERBUK :(


entri kali ni memang tak berfaedah , tak suke boleh keluar . takde paksaan .



susah nak biasakan sesuatu yang dah biasa . life will getting worse when you are not here ! i love u afa :(













setiap kali pertemuan pasti ada perpisahan T___T

KENCANG ! PERUTUSAN DARI SENIOR PRE LAW .


9 Perkara Merapu Untuk Prelawrians Merbok Part 3

Yeah!
HAHA ini kembali blogging sekejap.
Sementara cuti yang ada lagi 4 bulan lagi ni, nak tulis entri merapu jap.

OK.
Actually, this entry will be especially dedicated to my Merbokian juniors.

Jadi, apakah
9 Perkara Merapu untuk pelajar-pelajar Part 3 Asasi Law Merbok?

1. Be Happy dengan persekitaran anda.

Come on Merbokian. Merbok taklah teruk mana kan? Bukannya ada lembu-lembu/kerbau-kerbau kat dalam tu yang bergelimpangan di padang Stadium Mini. Merbok is a good place to study. Lagipun, kalau korang benci perfume semula jadi Merbok pada Sem 1 dan 2 dulu, Idy tak rasa Sem 3 korang akan benci sangat dah eh. Hidung dah lali nanti. Serius, bau tu dah tak POWER dah untuk hidung kita. Anggap je bau tu macam DKNY Be Merbok-licious. =D

Also, Merbok cantik jugak kan? Last sem kita exam kat HALL BESAR owh! Best what! Siap ada pentas lagi. Nanti boleh lah bakat-bakat Prelawrians macam Amy Sakeyla perform di atas pentas tu. Ajak jugak Husaini Hicom, Munira Ismail n geng-geng teater untuk wat teater sekali. OK apa?

Dan just be happy the persekitaran Merbok. Pergi je tasik tu. Bukan ada apa-apalah. Takde Mak Leha versi cantik nak kejar-kejar korang. Kalau ada, buat tak tahu je dan baca lah ayat-ayat suci Al-Quran. (Lagu Bieber tolong jangan nyanyi, nanti lagi galak ada lah. )

2. Ayam Goreng Foodcourt

Kihkihkih! Sedap hingga menjilat jari! (By the way, KFC dah tukar slogan baru kepada 'So Good'. Tahu tak?)

Yer, Ayam Goreng FC ni popular uollz! Idy taktaw lah racun apa dia letak kat dalam tu sampai jadi santapan wajib kalau berkunjung ke Foodcourt time lunch. HEHE LUNCH BHAI~

Kat dalam kampus Merbok, rasanya memang tak ada ayam goreng yang sedap dah, hanya Ayam Goreng FC je yang boleh diagung-agungkan reka ciptanya. Silap-silap, rancangan Jalan-Jalan Cari Makan pun akan datang sebab keranggupan yang tak terhingga ayam goreng FC. Wow, itulah kekuatan Foodcourt UiTM Kedah. xDDD

(Maaf kalau terlebih exaggerated. HAHAHA.)


3. Pilihanraya kelab bukan pilihanraya kebangsaan ok!

Yer, students Law ni memang handal dalam current issues bagai. Lagi-lagi bab politik, kasi 1 kes, 10 bidasan dorang boleh kasi. Itulah betapa 'hebat'nya budak Law.

Tapi ingatlah, kita ni masih universiti level, kalau nak berpolitik pun, tunggulah dah degree ke? Sebab Idy punya pendapat lah, Asasi level tak sesuai lah nak berhavoc sana sini. Siap nak wat parti parti bagai. Parti Perikatan lah, Parti Nasional Malaysia lah, Parti Petai lah... Come on lah, Asasi level kot? Better korang wat parti hari jadi or kelas lagi best. Semua happy dan boleh menjalinkan silaturahim yang sihat. LOL~

So, kepada Ketua SPR this upcoming semester, tolonglah pantau sikit candidates. Jadi yang lebih baik dari SPR-SPR sebelumnya ok?

Dan kepada candidates, fikir lah sebelum nak submit your application. Sebabnya?
Well, HiCom ni satu tugas yang berat. Be ready to face objection in brainstorming and such. Luahan ikhlas daripada seorang bekas HiCom yang dipaksa bertanding dan langsung tak dapat adapt dengan rakan-rakan sejawatnya. =)

4. Bermesra-mesra lah dengan kawan, musuh dan lecturers.

Ever heard 'Keep your friends close but enemy closer?'. Well, dalam konteks Idy ni, kita tak payah lah nak bermusuh-musuh sangat. What do we get dengan benci-benci orang ni? Last-last, kita jugak yang sakit hati dan panas je memanjang.

Ingat dulu satu kes terjadi kat Idy, kes benci-benci gak lah, well, it really does not bring any goods to you rather than worse thing keep on coming. Sampai kecoh gak lah kes ni. So yeah, I learned my lesson and I avoid to do the same mistake again. Sebab kalau kita kenal musuh kita juga, we will realize that he or she is great person too. Hanya stupid interpretation/misunderstand yang wat kita fikir bukan-bukan pasal mereka. =)

Also, apa salahnya kita sebagai student bermesra-mesra dan bermanja-manja dengan lecturers? Tak salah untuk kita treat them as our friends too.
Tapi 'friends' disini tak bermaksud macam ini,

kita jumpa lecturer je terus tolak-tolak bahu
dan cakap 'Weyh, sir nak ajar apa hari ni?'


Se-cool-cool Sir Wong yang ajar Ekonomi tu pun, kalau dapat student macam ni, mahu dia berangin satu badan. Silap hari, tindakan tatatertib lah untuk uollz. So be friendly and treat them with respect at the same time.

5. Law 3 tak susah

Yes, Law 3 indeed bukan susah sangat. Jangan mudah percaya lah kalau time korang part 2, tengok bekas-bekas senior duk golek-golek/meracau-racau/menangis-menangis dan mereka cakap Law 3 susah sangat. In fact, Law 3 kalau betul-betul study, tak susah sangat pun.

Korang tak caya Idy cakap? Well, ada tak dulu, time korang part 1 and then ada seniors yang cakap 'Psycho susah owh', 'Psycho payah nak fahamlah' dan etc.? Kalau ada, berikan tepukan kepada diri sendiri kerana anda berjaya masuk Part 3 tanpa perlu repeat Psychology. (Yang terpaksa repeat tu, idy doakan semoga berjaya. AMIN~)

A close friend
(Sekarang dia ambil Medik kat Ireland. JELESNYA! HAHAHA~) once told me that,

"Semua benda susah selagi kita tak cuba."


So, Idy sekarang just ikut philosophy tu saja untuk teruskan keyakinan for the upcoming future challenges. And untuk korang semua, Law 3 should be just fine kalau you really do understand the basic elements.

Dan ini my personal tips kalau dah malas sangat nak study Law 3. Tips adalah buat je Past Year Questions banyak-banyak dan baca yang itu je dah cukup. You won't be regret. =)

6. Jangan buat stress sangat hidup tu

Yeah! For me, orang yang dah habis Asasi kat Merbok tu, I think Merbok life is really easy-going and fun-packed. Cuba bayangkan Idy selalu je outing kot every weekends. HAHA~

Even time exam final tu pun, student-student nerds terus menerus study, tapi Idy? HAHA boleh main pusing-pusing Merbok pukul 3-4 pagi dengan Amin, Akram, Jimmy, Afiq, Bad, Abid. Bukan sekali, tapi 2 kali. Pulak tu, boleh plak main-main nak cari benda EHEM-EHEM
(Read as : Hantu). Sambil tu, saja nak main elak-elak kena tangkap dengan fakguard-fakguard UiTM DiHatiku. HEHE~

Bila fikir balik, memang lah gila dan macam bodoh pun ada. Tapi perkara macam persahabatan yang buat kehidupan di Universiti more valuable experiences. Dan at least, nanti kalau dah tua, boleh juga cerita dengan anak-anak, cucu-cucu yang kita dulu pun ada macam-macam wild experiences. Bukankah itu lagi menarik daripada cerita ini,

'Abah dulu kat universiti kan, study dari November 2009 hingga March 2011. Dan itu jelah kehidupan universiti abah.'
(Read as: BORING!)


Jadi, open up yourself to every kind of experiences. Tak mati pun cuba kan? =)

7. Bila rasa nak mengalah, paksa diri kita.

It is a normal situation untuk kita mengalah bila kita sudah gagal nak perform dalam benda yang kita harapkan. Tapi, we cannot give up. Ada peribahasa Jepun mengatakan,

'Jatuh 7 kali, bangkit 8 kali.'


Maksud roughly nya ialah, kehidupan memang banyak cabaran, tapi pada akhirnya, kemanisan kemenangan itu lebih bermakna kerana kita berjaya lepas dari kegagalan itu.

Semua pelajar akan mengalami benda ini dan kita kena teruskan perjuangan. Idy dulu pun pernah give up dan it takes up dekat sebulan untuk regain confidence untuk teruskan balik perjuangan. So, I believe that we can do it if we really never give up. Aja Aja Figthing! xD

8. Join aktiviti-aktiviti kampus dan PreLaw Club

Hah! Ini satu masalah budak PreLaw kita. Malas sangat nak join aktiviti. Alasan popular sebab tak payah kupon pun sebab memang kami duduk dalam.

Yelah, memang lah dapat duduk dalam sampai habis asasi, tapi jangan lah jadi introvert sangat. Cuba bergaul-gaul/mesra-mesra dengan students faculty lain. Boleh jumpa jodoh, jumpa
musuh rakan baru dan sebagainya.

Macam kerajaan kita sekarang, kat Kedah pun ada kelab perkauman dan etc. Kalau nak kuatkan hubungan kaum, join lah GPMS. Kalau nak kena adventurous, joinlah KEREX club. Kalau nak training self-defense, masuk lah Kelab Silat. Dan kalau nak famous cepat, masuk Kelab Debate or Debat. Sure meletup kepopulariti anda.

Pulak tu, aktiviti PreLaw Club jangan plak tak join. Penat kot HiCom-HiCom handle. =.='
So, just join anything yang anda rasa anda suka. Ingatlah bahawa,

'Kita yang kawal masa, dan bukan masa yang kawal kita'

9. Angkat tangan dalam kelas!

Harap anda jangan salah faham dengan dialog famous filem Hantu Kak Limah Balik Kampung. =.='

Yes, kalau korang tak faham dalam kelas, angkat saja tangan untuk bertanya. Segarang-garang
Miss Sally tu, dia tak makan korang hidup-hidup. Just jelingan maut je. xDDD Hahaha gurau jap.

Lecturers akan jawab punya. Trusts me, lecturers lagi suka students involvement dalam kelas rather than dengar bunyi cicak or cengkerik berbunyi-bunyi sumbang. Cuba bayangkan situasi ini,

Lecturer tengah mengajar, later he or she pun cakap 'Anyone have any questions?'.
Dan maka senyap lah seantero pelajar selama 15 saat tanpa satu pergerakan dan bunyi pun. Pelajar-pelajar hanya memandang lecturer itu seolah-oleh lecturer tu yang bersalah dalam kes ini. Tup tup terus jadi kes 'PreLaw Students v Lecturer' (OK, exaggerated!)

Korang tak kesian ke lecturer duk kat depan tu? Dia dah semangat-semangat nak ajar, tapi korang buat dia macam tu? For me, lecturers Merbok semua sporting. Jadi, try to know them better. =)



OK, itu sahaja lah kot. Penat ni. Dekat 2 jam taip. HAHA~
Have fun juniors! Semoga kita jumpa lagi di future and maybe SHAH ALAM? =D

Sekian. TATA~

Idyvino Saha




PERUTUSAN BAIK PUNYA dari SENIOR .panjangg sampai lebam bijik mata. hee . CREDIT TO IDYVINO SAHA





join contest wangtunai [klik sini]




kalau suka boleh la like :)

KENCANG ! KAMI TERPAKSA MEMOTONG KAKINYA.

TERLANTAR...kaki kanan Mohd Erwan terpaksa dipotong dan masih diberi rawatan di wad ICU, Hospital Ampang.
TERLANTAR...kaki kanan Mohd Erwan terpaksa dipotong dan masih diberi rawatan di wad ICU, Hospital Ampang.

.

AMPANG: Kaki seorang mangsa tragedi tanah runtuh yang tersepit dan tertimbus dari paras pinggang terpaksa dipotong di tempat kejadian bagi menyelamatkan nyawanya yang ketika itu sudah lemah akibat terlalu lama menanggung kesakitan


Mangsa, Zulkhairi Aminuddin, 13, terpaksa mengharungi keadaan mengerikan itu selepas kaki kirinya didapati hancur dan mula bertukar menjadi kebiruan.


Menurut sumber hospital, pasukan perubatan yang ditugaskan terpaksa membuat keputusan sukar itu bagi menyelamatkan nyawa mangsa yang semakin lemah akibat kehilangan banyak darah.

“Sebaik menemui mangsa di lokasi runtuhan, kami diarah melihat keadaan mangsa terlebih dulu dan mendapati lebih 90 peratus kakinya dalam keadaan parah.


“Kami terpaksa memotong kaki mangsa sehingga paras lutut di kawasan kejadian dan memberi rawatan awal sebelum mangsa dihantar ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Ampang (HA) bagi rawatan lanjut,” katanya.


Mangsa kini masih berada dalam keadaan lemah dan masih dirawat di ICU HA.



sumber : harian metro .


p/s: semoga mereka selamat . amin ^^



join contest wangtunai [klik sini]





KENCANG! BANNER PERCUMA UNTUK BLOGGER [EinaIzwan]

salam sejahtera .. salam satu malaysia dan salam 1 blogger .. memandangkan entri [ini] tidak mendapat sambutan yang menggalakkan ..jadi cik angin dengan sukarelanya buat 1 banner untuk blogger comel dan cantik ni secara percumaa kerana dia merupakan satu satunya penyertaan ..terima kasih kerana sudi menyokong sekencang angin


ini banner awak [eina izwan] :


Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!



kalau nak pengubahsuaian saiz banner sila inform cik angin yerp :) disebabkan awak join segmen ni cik angin akan letakkan banner awak dekat blog sekencang angin untuk exchange banner ...terima kasih once again ... kalau sesiapa nak cik angin wat banner , kindly inform me , i will do it for you guys kalau ade masa insya allah .


sekian . salam .



join contest wang tunai [klik sini]

KENCANG ! FAKTOR KEGEMUKAN [BERDASARKAN RANKING]

Salam sejahtera semua pambaca sekencang angin ..isu mlm ni sangat sensitif kepada cik angin tapi mahu dikongsikan juga pembacaan ini memandangkan peratus obesiti dinegara kita yang semakin meningkat malahan dalam kalangan kanak-kanak. jom kita baca sama sama faktor berat badan berlebihan


Tempat Ke-10

Pegambilan Ubat-ubatan Anti-Depression

Sekarang ini terdapat ramai orang yang bergantung kepada anti-depression bagi mengurangkan tekanan dalam hidup mereka. Ubat-ubatan ini memperlahankan metabolisma dan menjejaskan keseimbangan hormon didalam badan. Kedua-dua faktor ini akan mengurangkan kemampuan badan kita untuk mengekalkan berat badan.

Tempat Ke-9

Menghidapi Penyakit Kronik

Penyakit-penyakit seperti Thyroid dan Diabetes menyebabkan pertambahan penghasilan kortisol didalam badan yang boleh menyebabkan pertambahan berat. Orang yang mengalami masalah sebegini mungkin perlu menjalani rawatan tertentu dari pakar untuk menurunkan berat badan.

Tempat Ke-8

Genetik

Memang tidak dinafikan genetik juga memainkan peranan dalam menetukan samada kita mudah menjadi gemuk ataupun tidak. Namun perlu diingat faktor cara hidup dan persekitaran memainkan peranan yang lebih penting dari genetik semata-mata.

Tempat Ke-7

Stress

Setiap kali kita stress, kadar kortisol didalam badan juga akan meningkat. Kortisol membantu membebaskan gula dari otot dan hati dan bertanggungjawab untuk pengumpulan lemak dibahagian perut. Kortisol juga melemahkan system immunisasi dan menyebabkan kita mudah diserang penyakit. Jadi kurang-kurangkanlah stress!

Tempat Ke-6

Saiz Pengambilan Makanan (Portion Size)

Sedarkah kita cara hidup yang telah diterapkan kepada kita selama ini menjadikan kita hilang kawalan terhadap jumlah makanan yang kita makan setiap hari. Disebabkan budaya ini kita sentiasa berasa lapar dan tidak cukup makan, walaupun kita sudah mengambil makanan lebih dari yang sepatutnya diperlukan oleh badan. Disebabkan itulah kita mudah menjadi gemuk.

Tempat Ke-5

Tak Makan

Percaya tak kalau kita sengaja tak makan waktu tengahari, kita akan makan lebih banyak secara tak terkawal bila tiba waktu makan seterusnya. Tak makan akan menyebabkan badan kita kekurangan kalori dan nutrient untuk kegunaan badan. Disamping itu apabila perut sangat lapar, kita akan mudah untuk memilih makanan berlemak dan berkalori tinggi dan akhirnya akan disimpan sebagai lemak diperut kita.

Tempat Ke-4

Label 'Rendah Lemak'

Berapa ramaikah diantara kita yang menyangkakan makanan berlabel 'rendah lemak' juga mengandungi 'rendah kalori'? Jadi sebelum anda membeli produk-produk berlabel rendah lemak pastikan anda melihat berapa jumlah kalori makanan itu sekali. Ramai diantara kita terlebih makan makanan rendah lemak ini kerana kita fikir ianya sihat dan tak menggemukkan.

Tempat Ke-3

Kurang Bersenam

Latihan bebanan dan kardiovaskular membantu kita membakar kalori. Latihan kardio diwaktu pagi membantu pembakaran lemak yang efisyen. Latihan bebanan yang sistematik membantu lebih banyak otot dibina dan meningkatkan kadar metabolisma. Jadi kita tetap membakar kalori walaupun sedang berehat.

Tempat Ke-2

Kadar Metabolisma Rendah

Kadar metabolisma yang rendah menyebabkan kita mudah menambah berat badan. Namun tahukah anda otot boleh meningkatkan kadar metabolisma kerana otot membakar kalori dengan aktif. Senaman yang konsisten dan sistematik boleh mengekalkan jumlah otot-otot dalam badan walaupun kita sudah tua.

Tempat Pertama

Diet Yang Tidak Sihat

Terimalah hakikat ini, secara amnya amalan pemakanan kita tidak sihat. Makanan seharian kita dipenuhi oleh bahan-bahan proses yang tidak baik untuk kita. Jumlah makanan yang diambil seharian pun selalunya diluar kawalan. Sayur-sayuran dan buah-buahan jarang sekali diamalkan sebaliknya kita lebih berminat dengan makanan dikedai mamak dan di KFC atau McDonald. Seringkali kita suka keluar makan dilewat malam beserta minuman-minuman manis bergelas-gelas. Jadi disebabkan obsesi kita terhadap budaya sebeginilah yang menjadikan kita semakin gemuk dari hari-kesehari.

sumber : iluvislam .


jika kita imbas sekali lagi , diet yang tidak sihat merupakan faktor utama kegemukan atau obesiti..oleh itu , cik angin nak menyeru semua pembaca yang mengalami masalah berat berlebihan supaya mengamalkan cara hidup yang sihat seperti yang boleh kita lihat di television dan media cetak..

p/s: cik angin ade misi selama 1 tahun untuk turunkan berat badan . harap berjaya . hehe .


dah jom join contest wangtunai pulak [klik sini]


kalau suka boleh laa like :)

TRAGEDI TANAH RUNTUH DI MADRASAH AL-TAKWA [VIDEO]

video

[sumber : harian online]

p/s: terbit kesedihan dalam diri ini .. moga moga tragedi sebegini menjadi iktibar dan pengajaran buat kita ...ajal maut di tangan yang maha kuasa tidak mengira usia . [ALLAH] .




SABDA RASULULLAH YANG BERMAKSUD :

" KALANGAN SYUHADA ITU ADA LIMA : ORANG YANG MATI KERANA WABAK KOLERA, KERANA SAKIT PERUT, TENGGELAM, TERTIMPA RUNTUHAN BANGUNAN DAN SYAHID PERANG DI JALAN ALLAH ".

( HADIS RIWAYAT IMAM BUKHARI, AT-TIRMIDZI DAN AHMAD)



AL FATIHAH BUAT SEMUA MANGSA YANG TERKORBAN =.='


sekian .



join contest wangtunai [klik sini]

KENCANG ! HARAM MENIKAHI GADIS SATU KAMPUNG !

HARAP-HARAP TENANGKAN PERASAAN SEBELUM MEMBACA LAPORAN INI, BAGI YANG TELAH TERLANJUR... APA NAK BUAT!!!!


Haram menikahi gadis satu kampung.


JAKIM telah mengeluarkan fatwa baru. Setelah diadakan perbincangan dan diskusi di antara para pemimpin, JAKIM dan ahli ulama' memberikan fatwa pada tanggal 3 oktober tahun 2003: "HARAM HUKUMNYA BAGI SEORANG MUSLIM LAKI-LAKI UNTUK MENIKAH DENGAN GADIS SEKAMPUNG"


Fatwa JAKIM ini telah menimbulkan perdebatan dan bantahan yang sangat sengit antara yang pro dan kontra. Bahkan banyak pihak yang menyatakan bahawa JAKIM telah mengambil keputusan yang tidak munasabah dan terburu-buru.


Wartawan Berita Harian telah meminta pegawai kanan JAKIM untuk memberi ulasan yang mendalam sebab sebab JAKIM mengeluarkan fatwa sedemikian.


Inilah isi wawancara tersebut:


Wartawan: Bagaimana JAKIM boleh mengeluarkan fatwa haram untuk menikahi gadis sekampung?
Pegawai Kanan : Bagaimana tidak haram, sedangkan menikahi empat orang wanita sahaja sudah berat, apalagi satu kampung..........!!!

hehehehehe... jgn marah ah... nanti kena jual (",)


HEHEH . jenaka sebelum tidur .


credit to : Gempak.org



join contest wangtunai [klik sini]




kalau suke boleh la like :)

KENCANG ! BANNER PERCUMA DARI SEKENCANG ANGIN!

salam sejahtera dan selamat malam ...apa khabar semua ?? hari ni cik angin bermurah hati nak kasi banner percuma untuk sesiapa yang berminat ... tapi taklah secantik designer designer diluar sana tuh kan . kecil kecilan boleh laa . pastu lepas ni boleh la korang exchange banner dengan mana mana blog :)


ni contoh banner yang cik angin buat .

1)
Photobucket

[menggunakan PHOTOSCAPE ]


2)
create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

[menggunakan MYBANNERMAKER]


kalau sesiapa yang berminat sila ikot langkah dibawah :


1) buat 1 entry bertajuk 'BANNER PERCUMA DARI SEKENCANG ANGIN dan tepek header sekencang angin kat entry korang dan linkkan ke entry ini .

2) nyatakan ayat yang ingin ditulis pada banner beserta saiz banner.

3) sertakan gambar jika mahu .

4) nyatakan sama ada ingin menggunakan photoscape atau mybannermaker seperti contoh di atas .

5) copy and paste entry korang kat ruangan komen entry ini .


##dua blogger bertuah akan dipilih untuk mendapat banner percuma dari sekencang angin ...oleh itu cik angin akan guna random . org .


##jika tiada sambutan .. maka entry ini akan terbatal serta merta .


## perkhidmatan banner percuma ini akan tamat pada masa yang akan diberitahu nanti .


jadi , cepat cepat hantarkan penyertaan anda sekarang :) ikhlas dari sekencang angin!




join contest wangtunai ? [klik sini]


kalau suka boleh la like :)

KENCANG! TARIAN MAX 24:7 [TEMA HARI GURU]

video


selamat sejahtera kawan kawan . meh kita layan video kat atas . ini lawak okeyh . sangat lawak . heheks ...sape lah wat cenggini kan ... cik angin jumpa video ni mase tengah jalan jalan kat FACEBOOK tadi . heee :) jom layannn.




[klik sini] untuk contest wangtunai :)




kalau suke boleh la like :)

KENCANG ! PERHATIAN KEPADA PESERTA CONTEST ENTRI PALING KENCANG !





salam sejahtera . salam 1 malaysia dan salam 1 blogger ...apa khabar semua pembaca sekencang angin ?? pertama sekali cik angin ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada blogger yang sudi join dan support contest wangtunai ini ... dah hari ini sahaja cik angin dah terima lebih dari 1 penyertaan ...korang memang cool .terima kasih sekali lg.



cuma entri kali ni cik angin nak mintak semua peserta tolong check sama ada link contest diorang ade ke tak . kesemua link peserta cik angin dah kumpulkan pada satu entri . untuk semak link korang boleh klik [sini] atau klik pada gambar contest sebelah kanan blog sekencang angin ini .



bukan apa takot ada yang cik angin terlepas pandang karang tak pasal pasal peluang nak menang tu hilang camtu je ... cik angin ni kadang kadang blur sikit tengok link banyak banyak ni . okey , mintak sangat sangat kerjasama korang untuk semak sama ada link korang ade ke tak . kalau tiada boleh tinggalkan pesanan korang diruangan komen entry tersebut . ingat ye kawan kawan . semak link contest korang di [sini]. terima kasih .




kepada sesiapa yang belum join. sangat di alu alukan untuk menyertai contest ini , boleh [klik di sini] untuk ke entri contest... mungkin anda pemenang yang kami cari .... sekian wasalam :)


untuk blogger yang sudi respond kat entri [ini] , terima kasih . pendapat dan cadangan korang sangat cik angin hargai :)



kalau suka boleh la like =)

KENCANG ! Areliff: Pencarian Bloglist Terbaru.



[klik sini untuk join]


salam sejahtera semua . semua tidur cik angin nak join 1 bloglist dari blogger bernama ARELIFF . sesiapa yang berminat boleh [klik sini] . syarat syaratnye mudah . meh join sebelum tidur meh .


yang paling penting kita kene bagitahu jantina kita . fuyooo .


# i'm female , a girl and a women :) [perempuan]


dah itu je . mudahkan . jom join Areliff: Pencarian Bloglist Terbaru [klik sini]




[klik sini untuk contest wangtunai untuk follower sekencang angin]


kalau suka boleh la like :)

KENCANG! JOIN SUNSILK PERFECTIONISTA & MENANG HADIAH BERNILAI RM35,000!

salam sejahtera semua . ade lagi yang masih belum tidur ? okey kepada sesiapa yang belum melelapkan mata , cik angin nak cerita sikit pasal satu contest yang hadiah dia sangat sangat lumayan .... SUNSILK PERFECTIONISTA !


kepada sesiapa yang berminat nak join contest ini boleh [klik sini] dan terus mendaftar untuk jadi bakal pemenang bertuah pencarian SUNSILK PERFECTIONISTA dengan mengikuti segala langkah langkahnya [di sini] ... terdapat banyak ganjaran yang bakal pemenang dapat antaranya Model in a designer dress , perfect hair makeover and be featured in a fashion magazine! wahh menarik kan ? bukan senang nak kuar dalam magazines .


cuma perlu ikot step dan arahan yang disediakan di sini .

ramai yang dah join . korang tunggu apa lagi ? jom jom ! jangan sia siakan peluang ini . kerana dirimu begitu berharga [klik sini untuk terus ke page contest ini]. yeahhaaa :)




contest wangtunai untuk follower sekencang angin ?[klik sini ]

KENCANG! DAH LA GIAN , TAK DAPAT PULAK .

Heyy . saya nak update blog pon susah . ayah asek konker broadband dari tadi , sekarang dia kat dapur ngah minum . ci angin dah laa gian nak update blog and blogwalking ni . cepat . 5 minit only !



hee . thanx eh untuk yang RESPON pada entri [ini] , korang memang member yang terbaikk ! eh dah dah . nanti cik angin online jap jap lagi dengan entry entry yang menarik lagi dan nak blogwalking terus.



*ayah dah datang tu ! baiii :)


eh jangan lupe join contest wangtunai tauu ! tengok post memula sekali. sticky post tu . adess malas nak letal link . heee . jangan mrah . sekian :)

KENCANG ! Kalau Couple kena Bagitau Parent Tak ?

salam semuaa .apa khabar ? diharap sihat sihat je ...ape pendapat korang mengenai tajuk di atas .perlu ke tak bagitau kat family and parent pasal boyfriend or girlfriend kita ? umur yang sepatutnyaa la . saya taknak pendapat budak sekolaa sebab sudah tentu mak bapak tak kasi kapel pasal masih di bangku sekolah .



kalau kita yang dah besar ni , dah masuk alam universiti , dah kerja patut ke kasitau parent ? ..erm ... fikir secara logiknya depend on mak bapak juga. kalau dapat makbapak yang tak sporting for sure diorang tak kasi . tapi cik angin tengok dah banyak mak bapak yang dah boleh kongsi hal hal cmni ngan anak-anak ...



kalau tak bagitau nanti kata hubungan tak berkat tak direstui ... tapi ade sesetengah parent yang marah gile kalau tahu anak dia ada pasangan ...dah tu camne anak dia nak buat mak bapak sebagai kawan meluahkan perasaan . kalau dah tahap 20 an tu bohong sangat laa takda perasaan suka dan cinta kat sape sape . betul tak >



mak bapak kene paham laa pasal ni ...umur meningkat dewasa ni mesti laa nak di sayangi dan menyayangi . yang penting cara tu mesti betul . mak bapak kena laa bagi nasihat dan kawalan yang betul ...tapi





TAK SALAH KAN KALAU KITA NAK SAYANG KAT ORANG ?


perasaan tu bukan kita paksa paksa , dah dia datang sendiri ..huhe .



bagitau salah tak bagitau lagi salah . dah tu cmne ?





T________________T


perlukan pendapat kalian .

KENCANG ! REVIEW FOLLOWER BERTUAH [MY LIFE'S STORY BLOG]

salam sejahtera . salam 1 malaysia dan salam 1 blogger . terima kasih kepada pembaca setia sekencang angin ... hari ini kekurangan entry disebabkan banyak urusan luar .aishh ... update blog pon lambat . ni dah petang dahh kan baru tau update . petang petang ni cik angin nak review blog cantik + comel+ cun ni . [klik sini]





blog comel ini adalah kepunyaan my sebab dia kata mynameismy . hee :) , blog yang jauh lebih superb dr SEKENCANG ANGIN .



ape yang cik angin suka akan blog ini adalah :


1) header yang cantik [fuyooo jeless ni header cik angin tak cantik , nak camtuu !!!]

2) shoutbox dia comel dengan animation yang cute ! pheww :)

3) warna blog dia yang tenang . kombinasi hijau dan putih . tak sakit mata pembaca .


tanak cakap banyak banyak nak kasi suprise . yeahh jom terjahh blog comel ni . macam macam ada ,review filem ade , tazkirah jumaat pon ade . jom kita berkenalan dengan pemilik blog ni [klik sini]



untuk menang wangtunai dengan mudah cuma pertaruhkan satu entry? [klik sini dan menang]



kalau suka boleh la like =)

KENCANG ! CINTA MUKA BUKU :)

video


terbaikk dari najwa latif :) CINTA MUKA BUKU .



p/s : terasa ke ? ade kene mengena ngan lagu ni tak ? hee :p





[klik sini] untuk contest wang tunai dr sekencangangin .


kalau suke boleh la like =)

KENCANG ! SELAMAT TINGGAL TELORDIBASUH !



[KLIK PADA GAMBAR UNTUK BESARKAN]



salam sejahtera dan salam 1 malaysia . dunia blog dikejutkan dengan pemergian pemilik http://telordibasuh.blogspot.com beberapa jam tadi . saya tau ramai yang sudah tau tapi saya nak sampaikan jugak ... mari kita sama sama menghadiahkan AL FATIHAH kepada allahyarham . semoga roh beliau di cucuri rahmat .


kita pasti merindui blog beliau , kita mesti akan berasa kehilangan dan kita pasti akan rasa saat kematian . mati itu PASTI ...


ketika kita sedang seronok bergelak tawa membaca entry di blog beliau yang penuh dengan jenaka dan info berguna siapa tahu sakit yang ditanggung . beliau meninggal dunia akibat kegagalan bernafas gara gara paru paru beliau dijangkiti dan menyebabkan ia menjadi keras .



semoga allahyarham Abdul Hakim Bin Mohd Kamal tenang di SANA .


http://telordibasuh.blogspot.com/ dalam kenangan .


-19 .5 . 2011-



p/s: teringat kedai makan di jalan nak ke SG PETANI dr uitm kedah , char kuetiaw telor ayam di basuh . dan menurutnya , ilham nama blog beliau datang dari nama sebuah kedai makan . untuk melihat dengan lebih lanjut [klik sini] .

KENCANG ! " BLOG AKU SIMPLE DAN KEMAS "





salam sejahtera ... salam 1 blogger dan salam 1 malaysia.. terima kasih kerana masih sudi lagi singgah dan membaca entry di sekencang angin . sekalung terima kasih diucapkan.. saat ini cik angin dengan berbesar hati ingin join bloglist dari PENULIS SENJA . sebelum tu mari kita lihat apa cara dan bagaimana nak join bloglist dari PENULIS SENJA nie :



1. buat 1 entry khas dengan tajuk " blog aku simple dan kemas " [DONE]

2. letak header ps kat entry tu yeeeeeeeeee !!! [DONE]

3. koment blog ps ni [DONE]

4. kenape korang berminat masok bloglist ps ??? [DONE]

5. siap entry hantar kat ps punye entry [DONE]

akhir tutup penyertaan esok pagi pukol 08 :00



# KOMEN MENGENAI BLOG PENULIS SENJA :

tak banyak komen saya mengenai blog PENULIS SENJA . lagipunn dia lebih senior dari SEKENCANG ANGIN ...overall blog kemas , background warna yang lembut putih dan biru , jadi tak sakit mata nak bace entry . tak serabut dengan widgett merapu kerapuu ... dan yang paling CIK ANGIN suka mengenai BLOG PENULIS SENJA ini adalah entry yang ada audio rakaman beliau mendeklamasikan SAJAK... itu memang terbaikk ! sangat menyentuh hati dan sanubari ... seriusly , tak percaya boleh pergi dengar sendiri okey :)



#KENAPA BERMINAT NAK JOIN BLOGLIST PENULIS SENJA :

seperti yang saya katakan tadi , blog PENULIS SENJA merupakan senior bg SEKENCANG ANGIN . jadi rentetan itu , dengan menyertai bloglist PENULIS SENJA , cik angin dapat belajar dan memperbaiki kualiti blog sebab nanti kalau tersenarai lepas ni mesti PENULIS SENJA akan selalu jengah SEKENCANG ANGIN ...


selain itu , banyak kelebihan menyertai bloglist ni .. antaranya memberikan traffik mudah ..sekiranya ada di kalangan pembaca blog beliau ternampak tajuk entri yang menarik dari sekencang angin , mereka boleh klik terus .. ini juga menyumbang kepada penambahbaikkan blog cik angin :)



#SYARAT PALING PENTING :

NO MUSIC NO WIDGET !

-cik angin rasa blog cik angin tak banyak widget merapu . yang ada pon button up to top . bagi cik angin ini penting sebab memudahkan para pembaca dan mereka tak perlu skroll lagi kalau nak ke atas ...



-shoutbox dan contact by facebook pon cik angin kemaskan dengan menggunakan kaedah kaedah hidden tertentu . jadi dengan cara ini blog nampak kemas dan tak serabut .


-music ? dah lama buang , berbulan-bulan yang lepas .


-sebenarnya banyak lagi widget widget yang cik angin buang . kalau dlu mcm mcm ada . tapi bagi memudahkan proses loading dan memuaskan hati pembaca cik angin dah banyak kurangkan ... dan speed loading pon dah memuaskan, berat blog ideal adalah 100kb dan ke bawah. seperti yang cik angin nyatakan di entry [ini] .


itu sahaja dari cik angin ... kepada sesiapa yang nak join bloglist dari PENULIS SENJA boleh [klik sini] .. sekian . wasalam .






[klik sini dan menang wangtunai RM100 ++]

KENCANG ! Hikayat Merong Mahawangsa di Kritik?






salam sejahtera . salam 1 malaysia dan salam 1 blogger . korang dah tengok ke HMM ni ? cik anginn da tengok , last day kat KEDAH sebelum cuti sem haritu . memang best . at the beginning agak blur sikit ah kan pasal cite cite cenggini jarang orang buat . tapi cik angin tabik springg kat KRU TEAM sebab ideanye yang kreatif dan lain dr yang lain ...masuk tengah2 sikit jalan ceritanya dah mula menarik . fuyooo . tengok ngan classmate kat universiti , jannah dan amin . hahaaa . part yang puteri negeri china tu mandi jenuhh nak menutup mata si amin ni . aip aip jangan tengok ! HAHAAHA



namun begitu HMM mendapat maklum balas yang kurang menyenangkan . Melalui forum anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) baru-baru ini, beberapa insan seni tersohor industri perfileman negara mengatakan rasa kurang senang di minda mereka sebaik sahaja menonton filem garapan Yusry Abdul Halim itu. Bagi mereka, nilai budaya yang sepatutnya dijulang melalui filem berkenaan tidak kesampaian apabila filem berkenaan dikatakan tidak mencerminkan budaya alam Melayu.



Forum bertajuk Hikayat Merong Mahawangsa Daripada Sastera Klasik Kepada Filem itu turut dihujani persoalan, di manakah letaknya Melayu dalam filem tersebut? Pengarah, Ahmad Ibrahim atau nama penanya Mat London, bangkit melontarkan pandangannya kepada tiga ahli panel.



Mereka terdiri daripada Pengkaji Sastera Klasik, Prof. Datuk Dr. Siti Hawa Salleh, Pensyarah Universiti Teknologi Mara, Dr. Mahadi J. Murat dan Timbalan Presiden Perbadanan Kemajuan Multimedia (MDeC), Kamil Ahmad Mohd. Othman. Mat London secara khususnya menyatakan, sepanjang durasi filem HMM itu, dia tidak melihat di manakah letaknya unsur Melayu dalam filem tersebut.



"Mana Melayu dalam filem ini? Sudahlah pelakon utamanya bukan orang Melayu dan penggunaan bahasa Inggeris terus jauh membenamkan nilai dan budaya Melayu. "Tiada apa yang digambarkan dalam filem itu menunjukkan budaya kita," kritik Mat London semasa mengemukakan pandangannya pada sesi soal jawab di forum berkenaan.



Kritikan pedas yang dilontarkan Mat London itu disokong seorang ahli panel forum itu, Siti Hawa Salleh. Dia juga beranggapan, aktres yang mendokong watak Puteri China dalam filem berkenaan, kurang terserlah kecinaannya. Sedangkan di Malaysia, kita juga punya aktres kaum Cina yang dirasakan mampu mendukung watak tersebut. Selain itu, kajian teks klasik filem tersebut turut dipertikaikan kerana kupasan daripada kacamata mereka yang terlibat dalam forum itu jelas mengatakan bahawa unsur sejarah dalam HMM dilihat begitu longgar.


sumber : http://www.sinemamalaysia.com.my//main/clippingnews/Hikayat_Merong_Mahawangsa_dikritik_4980


p/s: cube tengok orang orang sastera . habis dikajinya . sampai ke muke puteri china tu tauu . hehe . overall cik angin rase ok je filem HMM ni . cubaan yang bagus walaupon menerima banyak kritikan , tapi honestly cik angin memang suka filem YUSRY dan team KRU . korang memang terbaikk . anak muda berwawasan .. keep it up guys ! jadikan kritikan ini pemangkin untuk korang lebih berjaya menghasilkan filem yang mantap ! yeahhh .


kalau sesapa lom tengok rasenye dah keluar kat astro first . tengok lahh ..best !
sekian . wasalam






[klik sini dan menangg wang tunai]

KENCANG ! BLOGLIST DR SEGMEN BLOGLIST UNTUK BLOG FOLLOWER 300 DAN KE BAWAH TELAH DI UPDATE !

selamat pagi . salam 1 malaysia salam 1 blogger . apa khabar semua ?.. rasanya jarang cik angin menghupdate blog pepagi buta . rasa mcm janggal plak taip selamat pagi . eheks ...eh eh bukan sebab cik angin bangun lewat laaa , hoho sebab pagi pagi selalu kemas rumah , basuh kain , masak . heheks . betul taktipu . :p



okey , seperti yang terteraa di tajuk tu , kepada semua peserta SEGMEN BLOGLIST UNTUK BLOG FOLLOWER 300 DAN KE BAWAH , blog anda telah di masukkan ke dalam bloglist 'LOVE THIS BLOGGER'S BLOG' . seramai 30 orang telah join segment ni seperti yang sedia ada di [sini] , dan kesemua telah dimasukkan ke bloglist sekencang angin . boleh tengok side bar belah kanan blog ni yea . dah ada semua blog korang . inform me kalau ada yang tercicir .



TERIMA KASIH . TERIMA KASIH . TERIMA KASIH .


dan jangan lupa untuk menantikan ganjaran dari cik angin . dah tahu kan ape ? taktau lagi ? oke oke , tengok [sini] yups guys !


ok laa . sekian lintas langsung dari rumah cik angin . nantikan entry seterus nya . eh korang dah join ke belum ni . nak menang besar tak ? jangan buang mase join cepat . heheks . hope luck will be with you :) [klik sini dan menang]. sekian . salam .




kalau suka boleh la like =)

KENCANG ! DUA KEADAAN DI MANA MANUSIA DI PANDANG HINA .

salam sejahtera . salam 1 blogger dan salam 1 malaysia . apa khabar semua ? di harap semua dalam keadaan sihat hendaknye . cik angin baru je lepas kemas kemas sikit barang ... dah nak balik universiti kan ... kang buat last last minit takut ada yang tertinggal pulakkk .. bukan senang nak ambil balik ...jauh kedah ngn johor tu . huhe ,



hari ini cik angin nak bincangkan pasal dua bende manusia di pandang hina .... cik angin memang ingat betul pesaan ni sebab mak cik angin yang selaluuu nasihat ... Jom kita bacaa selanjutnya .




1) pertama , sebab kenapa manusia dipandang HINA adalah kerana TIADA ILMU ... korang tahu tak betapa pentingnya ilmu pengetahuan pada masa ini ..kalau orang tanye cik angin lepas SPM nak kerja ke belajar ? jawapan cik angin mudah je nak BELAJAR .. tahu kenapa ? keranaa pabila kita semakin meningkat dewasa tanggungjawab kita semakin besar ... kita nak berkahwin , nak mempunyai anak dan keluarga yang BAHAGIA . kalau kita sebagai ibubapa dan ketua keluarga sudah tiada ilmu . BAGAIMANA dia ingin mendidik anak anak dia kelak ?... orang yang kurang ilmu sudah pastilah kerja bukan bukan , gajii takat cukup kais pagi makan pagi kais petang makan petang . nasihat cik angin , kalau ade peluang belajar didepan mata . belajar laa . zaman sekarang ijazah pon dah susah dapat kerja . apa tah lagi diploma dan SPM .


sebagai contoh terdekat , abg cik angin pelajar IJAZAH SARJANA MUDA SYARIAH ISLAMIAH dr UNIVERSITI AL-AZHAR cawangan DAMANHUR dah habis belajar tahun lepas...dan masih sedang mencari kerjaa yang berpatutan dengan kelayakannya sekarang . bukan mudah nak bersaing dalam era ini.. bnyak orang pandai pandai ...jadi , belajar laa walau sampai ke negeri cina . apabila mantap ilmu di dada . pergi ke mana mana orang akan carii . apabila berbuat jasa , pergi ke mana mana mulut menyebut , apabila ketiadaan kita , ilmu kita dicari cari dan pemergian kita di tangisi . jangan tanya apa sumbangan negara kepada kita tapi tanya diri sendiri apa sumbangan kita untuk negara .


tanpa ilmu percayalah orang akan pandang hina pada kita .


"ahh ALI tu bukan tau apa , belajar pon takat SPM jee . itu pon GAGAL camne nak tolong selesaikan masalah kita"


lihat ?





2) sebab kedua manusia dipandang HINA adalah TIADA DUIT . duit bukan segala - galanya tapi PADA MASA INI segala-galanya adalah DUIT . rentetan ini lah ilmu seperti yang saya nyatakan di atas mesti diterapkan . apabila ada pelajaran , maka nescaya lah kita akan dapat pekerjaan yang bagus insya allah ... lihat berapa banyak pengemis jalanan hari ini baik di ibu ibu kota atau di desa ... tanya dada kenapa kita tak dapat pinjaman itu ini untuk beli rumah atau kereta ? keranaaa ketiadaan ekonomi yang stabil ...tanya dada kenapa kita tak dapat memiliki rumah besar dan kereta mewah seperti mereka > kerana ketiadaaan duit . lihat ?


"kau ni ALI . balik balik mintak duit .kerjaa la . pemalas laa ko ni . hidup tak guna"


betapa susahnya hidup kita tanpa duit? jadi kawan kawan saya menyeru kalian supaya marilah beramai-ramai mengubah nasib kita ... kita takkan dapat mengubah nasib sesuatu kaum kecuali diri sendiri . jadi ingin berjaya mesti belajar . ada ilmu ada duit . ada pengetahuan insya allah hidup lebih berpedoman . jom ! ubah cara kita . bangkit dari mimpi yang lama . mari belajar untuk dunia dan akhirat .

sekian . wasalam


[klik sini untuk menang wangtunai]




kalau suka boleh la like :)
 
Copyright (c) 2010 SEKENCANG ANGIN